top of page

BELASTINGTIPS BIJ SCHEIDING


Als je gaat scheiden verandert er veel en komen er veel vragen of je af. Bijvoorbeeld: kom ik nog wel rond na mijn scheiding? Waar heb ik recht op? En is het beter om straks alleen of samen aangifte te doen? Op de website van de vfas staan vijf aandachtspunten.


1) Heb je recht op toeslagen? Dat hangt onder andere af van het inkomen en het vermogen. En dat verandert als je niet langer fiscaal partner bent. Je kan een proefberekening maken op de website van de belastingdienst (toeslagen.nl) om te zien op welke toeslagen je recht hebt. Ontvang je nu al toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk jouw nieuwe situatie doorgeeft aan de belastingdienst via Mijn toeslagen of de app Kinderopvangtoeslag. Want dan wordt de toeslag aangepast aan de nieuwe situatie en zo voorkom je het risico op terugbetaling. 2) Doe de fiscale scheidingschecklist. Als kosten aftrekbaar zijn, betaal je minder belasting. Gemaakte kosten voor het vragen van partneralimentatie zijn bijvoorbeeld aftrekbaar. Ook bij een koopwoning zijn bepaalde kosten aftrekbaar. Zelfs als je niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog twee jaar de hypotheekrente aftrekken. Door de scheiden-checklist in te vullen, kan je zien waar je recht op hebt en met welke kosten je rekening kunt houden. 3) Doe je de aangifte van het jaar van de scheiding samen of alleen? Er bestaat een keuze om nog één keer samen aangifte te doen. Het voordeel hiervan kan zijn dat de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten fiscaal gunstig worden verdeeld. En je voorkomt fouten, want je hebt gegevens van elkaar nodig. Als je aangifte doet als fiscaal partners, heeft dit wel gevolgen voor bijvoorbeeld de toeslagen en heffingskortingen waar je recht op hebt. Maak daarom een proefberekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. Dit doe je door de voorlopige aanslag als proef in te vullen op Mijn Belastingdienst. Maak ook voor jouw toeslagen een proefberekening.


4) Controleer je voorlopige aanslag Als je uit elkaar gaat, verandert je inkomen en vaak ook de woonsituatie. Dan is het verstandig om je voorlopige aanslag te controleren en aan te passen. Dat kan eenvoudig in vier stappen via Mijn Belastingdienst. Zo voorkom je dat je maandelijks te veel ontvangt of betaalt. Heb je nog geen voorlopige aanslag? Kijk dan of het interessant is om er één aan te vragen. Kijk op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

5) Maak afspraken over belastingen en toeslagen Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel belangrijk om te doen. Zo voorkom je onduidelijkheden. Zeker als er gezamenlijke inkomsten of aftrekposten zijn. Maak dus ook afspraken over bedragen die je nog moet ontvangen over de periode dat je nog samen was. Of juist over bedragen die jij nog moet betalen. En wie betaalt welk deel van de belasting bij verdeling van bijvoorbeeld een waarde verzekering. Deze afspraken kan je vastleggen in een overeenkomst/convenant.


Bron: Belastingdienst


Comments


bottom of page