top of page
Playground

Kinderen

Voorkom schade bij kinderen, zij staan centraal

Geef de kinderen een stem

In hoeverre is het van belang kinderen bij jullie scheiding te betrekken? Dit is afhankelijk van de leeftijd van jullie kinderen. Voor ieder kind is het belangrijk dat het wordt gehoord en dat het zich kan uiten. Kinderen zijn altijd loyaal naar beide ouders en daarbij kunnen ze zelf in de knel komen.

 

​Voor kinderen is het altijd moeilijk als hun ouders gaan scheiden. Zij kiezen er niet voor, maar moeten wel ongevraagd met de gevolgen dealen. Hoe vertel je de kinderen dat jullie gaan scheiden? Het is van belang dat ouders uitstralen dat ze gezamenlijk een oplossing voor de kinderen bedenken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in een scheidingssituatie. Hoe kan je midden in een rouwproces, waarin je boos, bang en of verdrietig bent, als ouders naast elkaar gaan staan in plaats van tegenover elkaar?

 

Duidelijkheid is belangrijk en kinderen mogen best weten dat hun ouders verschillend zijn en anders over bepaalde dingen denken. Dit wordt mooi weergegeven in het verhaal van de land en de zee schildpad. Dit verhaal kan gebruikt worden om de kinderen samen te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. 

Lees hier onze blog met tips over hoe je de kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden. Hierbij kan ook helpen de brief aan alle gescheiden ouders van Villa Pinedo.

Strijd schaadt de kinderen

Schade Kinderen

"Het is niet de scheiding op zich die schadelijk is voor kinderen, maar wel een voortdurende strijd, waarbij ouders elkaar beschuldigen, beschimpen en bevechten," aldus Dullaert (2014). "Het zorgt voor kinderen met angst, verdriet, loyaliteitsconflicten en schuldgevoel.”De kinderombudsman legt daarom een verband tussen vechtscheidingen en kindermishandeling."

"Gek genoeg zijn advocaten er juist bij gebaat om (door) te procederen. Er is een perverse prikkel omdat advocaten per zitting betaald worden, waardoor het loont om juridische procedures te voeren, in plaats van met elkaar om de tafel te gaan,” stelt de kinderombudsman.

 

Ook bij Bootsma Lamme vinden wij dat het aan de ouders én aan ons advocaten en mediators is om verantwoordelijkheid te tonen. Wij nemen die verantwoordelijkheid. Samen met jou stellen wij een ouderschapsplan op. Als jij dat wilt, brengen wij jou in contact met goede orthopedagogen en kinderpsychologen. Schade bij kinderen moet voorkomen worden. Zorg daarom eerst voor een zuivere afsluiting van het juridische conflict, een oplossing die standhoudt. Dan is het voor iedereen duidelijk waar hij of zij aan toe is en ontstaat er rust.

 

Heb je behoefte aan meer informatie, neem dan contact met ons op.

Ook kan je de volgende boeken en websites raadplegen.

Boeken

  • Aan alle gescheiden ouders, geschreven door Petra Vollinga en Marsha Pinedo

  • Kinderen op de eerste plaats, geschreven door Joanne Pedro-Carrol

  • Mila heeft 2 bedjes – Judith Koppens en Anouk Nijs. 

  • Dag papa – Nicoline van Heijningen en Annet Schaap. 

  • Van Alles Twee – Martine Delfos. 

  • Heks en Tovenaar – Brigitte Minne. 

  • De papawinkel – Kristien Aertssen.

  • Maar jij blijft mijn papa – Ann De Bode en Rien Broere. 

  • Herinnerboek voor kinderen met gescheiden ouders – Tessa Dix.

 

Websites

bottom of page