top of page

Wie krijgt de hond bij een scheiding?

Bij een scheiding moet niet alleen de inboedel worden verdeeld, maar ook de hond, de kat of een ander huisdier. Maar met wie gaat het kameraadje mee? En wie betaalt de kosten?

In theorie is een huisdier inboedel en moeten hierover afspraken worden gemaakt. Juridisch gezien staat een huisdier gelijk aan een bankstel, emotioneel gezien is een huisdier natuurlijk veel meer waard.

Partners mogen en moeten zelf beslissen wie het huisdier houdt en of er een eventuele omgangsregeling wordt getroffen. Als u het niet met elkaar eens wordt of niet duidelijk is wie de eigenaar is, zal de rechter zich hierover moeten buigen.

Gemeenschap van goederen: hond is van allebei

Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is het huisdier van u beiden. Als beide partners het huisdier willen houden, beslist de rechter. Wie kan het beste zorgen voor de hond of kat en wie heeft er in het verleden het meest voor gezorgd? Ook kijkt de rechter naar het belang van het dier. Als één van de partners te weinig thuis is of een te kleine woning heeft, is de keuze vaak snel gemaakt.

Huwelijkse voorwaarden: wie is juridisch eigenaar?

Bent u onder huwelijkse voorwaarden gehuwd dan gaat de hond mee met zijn/haar juridisch eigenaar. Zorg al bij de aanschaf van een huisdier dat goed is vastgelegd wie de juridische eigenaar is. Daarmee voorkom je discussie. Komen jullie er niet uit dan oordeelt de rechter meestal dat degene die als eigenaar in het stamboek staat óf het huisdier heeft betaald, de juridische eigenaar is.

Waarde en kosten

Stel, u krijgt het huisdier onder uw hoede, dan moet u de helft van de waarde van het dier aan uw ex-partner betalen. De (toekomstige) kosten zijn voor degene die het dier ‘toebedeeld’ krijgt of juridisch eigenaar is. Afwijkende afspraken kunnen hierover gemaakt worden, net als een omgangsregeling.

bottom of page