top of page

Wettelijke indexering alimentatie 2023 bekend: pas uw alimentatiebijdrage aan!

De wettelijke indexering waarmee de kinder- en partneralimentatie per 1 januari 2023 moet worden verhoogd is 3,4 %. Deze verhoging moet je zelf doorvoeren. Alimentatie betaal je vooraf dus de alimentatie voor januari 2023 moet je eind december 2022 al aanpassen. Pas je automatische overschrijving dus tijdig aan.


Hoe hoog wordt het nieuwe bedrag?

Het nieuwe alimentatiebedrag voor 2023 bereken je door de maandelijkse alimentatie van 2022 te vermenigvuldigen met 1,034.


rekenvoorbeeld:

Alimentatie 2022 € 350,- per maand;

Indexatie 3,4%

Alimentatie 2023 € 350,- x 1,034% = € 361,90


Een andere handige tool om de indexering te berekenen kan je vinden op de website www.LBIO.nl


Geen indexering

De verhoging door de indexering is overigens niet van toepassing als de wettelijke indexering in onderling overleg is uitgesloten.


Alimentatie aanpassen zonder wettelijke indexering

Behalve de wettelijke indexering, kunnen er ook andere nieuwe situaties denkbaar zijn die kunnen leiden tot een ander alimentatiebedrag. Door nieuwe omstandigheden (verhuizen, trouwen, geboorte, wijziging inkomen, verliezen baan door Corona) kan het zijn dat de alimentatie moet worden aangepast. Laat uw alimentatiebijdrage daarom met regelmaat controleren.


Vragen?

Heb je vragen over de alimentatie, dan kunnen wij jou hierover adviseren. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of advies.Commentaires


bottom of page