top of page

Scheidingshotel opent deuren in Haarlem

Op 9 februari 2018 publiceerde ik een het artikel ‘een echt scheidingshotel’ (zie het artikel hieronder). In navolging daarop een update over het scheidingshotel in Haarlem.

Deze week heeft het echtscheidingshotel, ook wel hotel NexT genaamd, in Haarlem de deuren geopend. Het is speciaal bedacht voor mensen die in echtscheiding liggen en behoefte hebben aan een nieuwe plek. Link naar artikel

Meer weten over regelingen rond echtscheidingen? Neem gerust contact met mij op


Een echt scheidingshotel (post: 9 februari 2018)

In Haarlem verrijzen de contouren van een echtscheidingshotel: 18 appartementen die speciaal bedoeld zijn voor mensen die in een echtscheidingssituatie zitten. Daarmee heeft Haarlem een landelijke primeur.

Al langer bestond er een echtscheidingshotel in overdrachtelijke zin: een hotelarrangement (‘Heartbreak Hotel’) inclusief éénpersoonskamers en hulp van mediator, makelaar, notaris en psycholoog. Koppels maken in een weekend afspraken in een echtscheidingsconvenant, dat naar de rechtbank wordt gestuurd. Maximaal zes weken later is de wettelijke scheiding een feit.

Het Echtscheidingshotel in Haarlem is een écht, fysiek hotel, of beter gezegd: een appartementencomplex dat bedoeld is voor tijdelijke huisvesting. Het idee komt van GroenLinks raadslid Ziggy Klazes. Op de website van haar eigen partij legt ze uit wat de bedoeling is. Veel mensen hebben door hun scheiding een acuut probleem op het gebied van woonruimte, aldus Klazes. Maar ‘echtscheiding is geen reden voor een urgentieverklaring en het is heel lastig om als alleenstaande een hypotheek te krijgen. Veel stellen die eigenlijk uit elkaar zouden willen, blijven noodgedwongen onder een dak wonen.’

Het Echtscheidingshotel moet voorzien in de behoefte aan tijdelijke, betaalbare woonruimte voor deze doelgroep. De huren liggen voor de helft van de appartementen onder de liberalisatiegrens, waardoor bewoners een beroep kunnen doen op huursubsidie. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners aan het einde van dit jaar een appartement betrekken.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page