Veel kinderen worden geboren buiten het huwelijk of geregistreerd partnerschap. In Nederland hadden ouders voor 1 januari 2023 door erkenning niet automatisch samen het ouderlijk gezag. Dat kan tot vervelende situaties zorgen. Per 1 januari 2023 is de wet gewijzigd.
Vanaf 1 januari 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder als zij hun kind erkennen bij de gemeente. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank. Let op: het aangeven van de geboorte van een kind bij de gemeente is niet hetzelfde als erkennen.
Situatie voor 1 januari 2023
Heb jij je kind vóór 1 januari 2023 erkend? Dan heb jij niet automatisch het gezag en moet het gezamenlijk gezag nog wel zelf aangevraagd worden. Ook als jij je ongeboren kind al voor 1 januari 2023 hebt erkend en jouw kind na 1 januari 2023 is geboren, heb je niet automatisch gezamenlijk gezag.
Gezamenlijk gezag belangrijk
Het is belangrijk dat ouders gezamenlijk het gezag over hun kinderen uitoefenen. En dat beide ouders nauw betrokken zijn bij de verzorging en opvoeding van kinderen. Gezamenlijk gezag is bijvoorbeeld belangrijk bij:
- Een verhuizing;
- Aanvragen van een reisdocument;
- Reizen met een minderjarige naar het buitenland;
- Inschrijving op school of een kinderdagverblijf;
- Het nemen van een medische beslissing
- Ontvangen van informatie (bijvoorbeeld schoolinformatie of inzien van het medisch dossier).
Gezamenlijk gezag is ook belangrijk bij de juiste berekening van toeslagen of als één van de ouders die gezag heeft overlijdt.
Hoe vraag je gezag aan?
Hebben jullie nog geen gezamenlijk ouderlijk gezag, dan kan dat samen gemakkelijk met de DigiD worden aangevraagd via de website: https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/gezag/Paginas/Gezamenlijk-gezag-formulier.aspx#tabs
Komen jullie er samen niet uit, dan kunnen wij helpen.
Heeft uw vragen over uw situatie. Neem dan gerust contact met ons op.
Comments