top of page

Hoe wijzig ik partneralimentatie


Tijdens de scheiding zijn er afspraken gemaakt over de alimentatie. Elke maand krijg je partneralimentatie of moet je alimentatie betalen. Maar de situatie kan veranderen, zowel persoonlijk als financieel. Dit kan gevolgen hebben voor de alimentatie die je ontvangt of die je moet betalen. De alimentatie wordt sowieso jaarlijks per 1 januari aangepast aan de gemiddelde loonstijging.

Partneralimentatie

De partneralimentatie is vastgesteld op basis van de levensstandaard tijdens het huwelijk én de financiële draagkracht van je ex-partner. Als er iets verandert in de financiële situatie van jouw ex-partner of van jezelf, kan je zowel als betaler als ontvanger om een wijziging van de partneralimentatie vragen. De rechter kijkt dan opnieuw naar de behoefte die er aan het einde van het huwelijk was en de financiële draagkracht op dit moment.

Scheidingsconvenant

Zelfs als in jullie scheidingsconvenant staat dat andere omstandigheden geen reden zijn om de alimentatie aan te passen, kan de rechter dit in sommige gevallen toch doen. Ook kan jouw ex-partner om een verlaging van de partneralimentatie vragen als hij of zij minder gaat verdienen. De oorzaak daarvoor moet dan wel buiten de schuld van jouw ex liggen. Na een vrijwillige keuze om parttime te werken zal een wijzigingsverzoek van jouw ex weinig kans maken bij de rechter. Maar dat geldt ook andersom. Als je er vrijwillig voor kiest om minder te werken, leidt dat niet tot een verhoging van de alimentatie. Ook veranderingen in jouw persoonlijke leven kunnen gevolgen hebben. Opnieuw trouwen of samenwonen heeft tot gevolg van verlies van het recht op partneralimentatie. Trouwt jouw ex – als alimentatiebetaler – opnieuw, dan heeft dat meestal geen ingrijpende gevolgen voor de hoogte van het bedrag.

Verzoek tot wijziging

Een verzoek tot wijziging van de alimentatie kan leiden tot een verlaging, verhoging, beëindiging of het alsnog toewijzen ervan. Om zo’n wijzigingsverzoek bij de rechtbank in te dienen, heb je een advocaat nodig. Is er onlangs iets in jouw situatie veranderd en denk jij dat de hoogte van de alimentatie niet meer juist is, neem dan contact met mij op.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page