top of page

Decembermaand: de feestdagen verdelen met je ex

De feestmaand december met Sinterklaas en kerst is voor gescheiden ouders soms minder feestelijk en zelfs ingewikkeld. Deze maand kan voor getouwtrek om de kinderen zorgen. Het codewoord om iedereen een fijne feestmaand te bezorgen is: communicatie. Een heldere en open communicatie voorkomt ruis en discussies.

Vier tips om deze maand goed met elkaar door te komen.

– Afspraken in een ouderschapsplan – Maak op tijd een planning – Overzichtelijk feestprogramma en blijf praktisch – Decembermaand 2.0

Afspraken in een ouderschapsplan

Goede afspraken maken over de feestmaand kan al starten op het moment van de scheiding door het opstellen van een ouderschapsplan. In het ouderschapsplan kan vastgelegd worden dat in de even jaren Sinterklaas, Kerst of oud en nieuw de kinderen bij de ene ouder en in de oneven jaren bij de andere ouder vieren. Ook kunnen afspraken worden gemaakt over bedtijden en een maximaal bedrag voor cadeaus. Zo voorkomt u onduidelijkheden en teleurstellingen bij uw kind, dat bepaalde verwachtingen heeft, die bij de andere ouder niet bekend zijn.

Heeft u geen afspraken in het ouderplan staan met betrekking tot de feestdagen, dan geldt de ‘gewone’ zorgregeling. Het is altijd mogelijk om – uiteraard na goed overleg – nieuwe afspraken toe te voegen aan het ouderschapsplan. Loopt het dit jaar niet lekker, gebruik die ervaring voor de volgende jaren.

Maak op tijd een planning

Als er afspraken op papier staan, moeten deze ook nog worden uitgevoerd in de praktijk. De feestdagen – en het plannen daarvan – kunnen een (logistiek) drama worden. Begin op tijd met de planning. Alles op het laatste moment regelen zorgt voor onnodige stress en discussies. Leg een voorstel neer en sta open voor veranderingen.

Overzichtelijk feestprogramma en blijf praktisch

Het laatste wat u wilt, is dat de kinderen het slachtoffer worden van de vele wensen van hun ouders en de familie eromheen. Kinderen die tijdens de feestdagen van hot naar her worden gesleept zijn uitgeput na de feestdagen. Als ouders bent u verantwoordelijk voor de drukte van het programma. Houd rekening met de kinderen en hun leeftijd, probeer het feestprogramma zo overzichtelijk mogelijk te houden. Natuurlijk wilt uw kinderen graag bij u hebben met kerst en Sinterklaas, maar probeer in het belang van uw zoon of dochter te denken. Ook als dat een negatieve uitkomst heeft voor uzelf.

Probeer hierbij ook naar alternatieven te kijken die voor de kinderen fijn zijn. Kunnen jullie misschien samen Sinterklaas vieren? Of wordt het bij beide ouders gevierd, maar op verschillende data? En kijk ook eens praktisch naar de invullingen van de kerstdagen.

Decembermaand 2.0

Als u (pas) gescheiden bent, kunnen de feestdagen uiterst pijnlijk en beladen zijn. Op die dagen is het vaak nog duidelijker dat u in een nieuwe situatie bent beland. Een nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

Bij kerst hoort ook verdraagzaamheid, ook ten opzichte van uw ex. Want hoewel jullie uit elkaar zijn, jullie zijn nog steeds allebei ouders van jullie kinderen. Wees niet negatief over de wensen van uw ex. Probeer elkaar de ruimte te geven en werk samen en zorg voor een werkzame situatie.

Bron: www.verder-online.nl

bottom of page